Hur bygger man en bra sandlåda?

Sandlåda

Vi har ett antal färdiga modeller av sandlåda som vi säljer, men ibland så är det roligare att bygga på egen hand.

Ovan en platsbyggd modell av våra montörer/snickare. En sexkantig sandlåda ger en fin dynamisk form.

Vad gäller träslag så finns det många alternativ att välja mellan så försök att undvika det värst impregnerade virket. Ett tips – välj impregnerat virke som stomme/konstruktionsträ/blindträ och arbeta därefter med exempelvis tätvuxen norrländsk furu, sibirisk lärk, hardwood eller värmebehandlat trä. Det finns också nya kompositmaterial i plast med mycket goda egenskaper.

För att  sandlådan skall fungera på bästa sätt så är det god idé att gräva ut 10-20 cm innanför sandlådans sarg (före byggnation/placering av sandlåda) för att på det sättet skapa ett större grävdjup/sanddjup för barnen. Utgrävningen beror lite på vilken höjd som du planerar för din sarg. Här ovan så har vi kraftiga impregnerade brädor med ett mått på 45×195 mm. Vi har också dubbla överliggare vilket ger en sitthöjd över mark på cirka 25 cm. I bakkant fäster vi en bräda för att skapa bättre inramning och ”rumpstöd”. Brädan gör också att sanden stannar i sandlådan.

En viktig funktion hos sandlådor är någon form av bakbord där barnen kan samlas och leka. Här har vi använt sargen som upplag för 2 stycken bakbord – allt i hardwood Red Ballau. En fördel med hardwood är att det lämpar sig bra för figursågning med sticksåg – varefter alla ytor slipas med sliprondell. Allmänt vad gäller lekplatser så är det viktigt att slipa ner alla vassa hörn och kanter – det är lätt gjort att gå över den färdiga konstruktionen med sandpapper eller slipmaskin. Tänk också på att bakborden och sargen hos din sandlåda lätt kan bli ämne för olika former av klättrings- och balanslekar. Håll därför nere fallhöjden så gott det går och kontrollera så att det inte finns hårda föremål i närheten såsom stora stenar, vassa kanter, asfalt/betong m.m.

Baksand är billigt och kostar omkring 100-200 kronor per kubik, så det skadar inte med ett djup på mellan 30-50 cm. Om sanden når alltför högt upp i sandlådan så kan det bli svårt för barnen att sitta på sargen. Ibland så händer det att sanden används av katter. Var noga med att kontrollera så att inte sanden blir förorenad och smutsig och försök att byta ut sanden med jämna mellanrum.

Förhoppningsvis har du fått lite inspiration till din sandlåda. Lycka till!

Sandlåda 3 x 3 meterSandlåda med flexibel sarg

Här ovan är 2 modeller av sandlåda ur vårt sortiment. Kontakta oss gärna vid frågor.

Välkommen att kontakta oss
 

cforms contact form by delicious:days

Här hittar du alltid våra senaste erbjudanden, kampanjer och paketpriser! Vi har också ett expressortiment för omgående leverans. Se även våra priskataloger online för pris på separata produkter.

paketpris lekplats

Ovan ett prisvärt paket med lekställning Maria, gungställning inklusive 2 gungor, vippmotorcykel och sandlåda på 2×2 meter. Paketet fungerar jättebra för förskola, bostadsrättsförening och offentlig parkmiljö. Paketet är flexibelt och utbyggbart med tillval sandlåda 3×3 meter samt gungställning med fågelbogunga. Kontakta oss vid intresse för beställning!

Inga kommentarer tillåtna.