Rutschkanor i rostfritt stål, HPL och plast

Vi erbjuder ett professionellt urval av rutschkanor i olika material och för olika ändamål. Vi har rutschkanor anpassade för de allra minsta och släntrutschkanor / tunnelrutschkanor med obegränsad längd. Förmånliga fraktpriser och snabba leveranser till hela Sverige!

Prisinfo? Se katalog nedan!

Våra rutschkanor i rostfritt stål kan monteras både i slänt och i anslutning till lekplattform.
Bästa kvalitet till bästa pris! Våra skickliga montörer hjälper dig gärna med montering och installation.

Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi inom 24H.

Välkommen att kontakta oss
 

cforms contact form by delicious:days

 

Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Superlånga rutschkanor i rostfritt stål
Läs mera?

Tunnelrutschkanor av högsta kvalitet
Läs mera?


Ladda hem priskatalog ”Rutschkanor, kryptunnar och brandstänger” som PDF?

prisplugg5

Sveriges största utbud av tunnelrutschkanor

Våra tunnelrutschkanor är storfavoriter hos barnen. En nyhet är möjlilgheten att anpassa rutschkanorna med fönster! Med vårt stora utbud av tunnelrutschkanor så hoppas vi att vi kan hjälpa dig i ditt projekt. I vår programvara ”Tunnelmaker” kan vi även skapa anpassade modeller helt efter dina önskemål.

Hoppas att du gillar våra produkter! Kontakta oss gärna så berättar vi mera om hur vi kan arbeta tillsammans med dig som kund och hur vi kan hitta fram till den perfekta lösningen för din lekplats!

Alla priser hittar du här: priskataloger online

paketpris lekplats

Se fler paketpriser och erbjudanden?

Rutschkanor och säkerhet

Vi får mycket frågor kring lekplatssäkerhet och nedan har vi sammanställt delar av säkerhetstandard SS-EN1176.

Visste du att vattenrutschkanor, glidstänger och hustak – som kan uppfattas av barn som ”perfekta rutschkanor” – är undantagna från reglerna i vår säkerhetsstandard. Alltså, tänk på placeringen av dessa redskap så att de inte står för nära andra lekredskap och lekplatsens sarg – helt enkelt att det finns ett fritt åkutrymme framför dessa rutschvänliga lekredskap.

 

släntrutschkana

Läs mer om våra långa släntrutschkanor i rostfritt stål?

Visste du att fristående rutschkanor med stege, trappa eller liknande uppgång skall ha en begränsad höjd på 2500 mm.

NY PDF-katalog ute nu med våra storfavoriter, nyheter och rekommenderade produkter!

Visste du att fristående rutschkanor med stege, trappa eller liknande uppgång måste ha en startdel i åkriktningen.

Rutschkanans startdel skall vara minst 350 mm. lång och skyddas mot fall med en höjd på barriär eller skyddsräcke på 600 till 850 mm höjd i det fall som rutschkanan har en höjd på mellan 1000 och 2000 mm.

I det fall rutschkanans höjd överstiger 2000 mm. skall startdelens sidoskydd ha en höjd på minst 700 mm. Sidoskyddet måste vara avrundat i åkriktningen med R = 50 mm. Obs. på lekredskap som är lättillgängliga för barn under 36 månader krävs det ett sidoskydd mot fall om fallhöjden överstiger 600 mm.

Kom ihåg att en plattform på en lekstruktur kan definieras som en startdel. En startdel som är längre än 400 mm. definieras som en plattform och skall uppfylla kraven för dessa.

Visste du att en rutschkana skall ha en lutningsvinkel på maximalt 60 grader och att genomsnittet inte får överstiga 40 grader. Om lutningen ändras mera än 15 grader måste radien längs rutschkanans första 2000 mm. (mätt i lodrät vinkel) vara minst 450 mm. Efter de första 2000 mm. måste lutningsvinkeln vara minst 1000 mm.

Obs. ovanstående mått är förhållandevis lågt satta vilket kan innebära risker för små barn. Vi rekommenderar att lutningsvinkeln anpassas efter kroppslängden på de målgrupper som kan tänkas använda rutschkanan. För små barn blir då lutningsvinkeln något lägre.

Visste du att flerspåriga rutschkanor skall ha en maximal bredd på 700 mm. per åkdel/kana.

Visste du att en enspårig rutschkana skall ha en minimibredd på 400 mm.

Visste du att en kana anpassad för 2 personer – en flersitsig rutschkana – skall ha en åkbredd på minst 900 mm.
Om rutschkanans utåkningssektionen

Rutschkanor kan delas upp i 2 olika typer vad gäller utåkningssektion. Typ 1 med en maximal lutning på 10 grader. Typ 2 med en maximal lutning på 5 grader.

Rutschkanor av typ 1 med en längd på under 1500 mm. skall ha en utåkningslängd på minst 300 mm. Rutschkanor med en rutschkanelängd mellan 1500-7500 mm.skall ha en utåkningslängd på minst 500 mm. Rutschkanor med en rutschkanelängd över 7500 mm. skall ha en utåkningslängd på minst 1500 mm.

Rutschkanor av typ 2 med en längd på under 1500 mm. skall ha en utåkningslängd på minst 300 mm. Rutschkanor med en rutschkanelängd över 1500 mm. .skall ha en utåkningslängd på 0.3 x rutschlängden.

Rutschkanans utlopp skall vara maximalt 200 mm. vid rutschkanelängder understigande 1500 mm. Rutschkanans utlopp skall vara maximalt 350 mm. vid rutschkanelängder överstigande 1500 mm.

Visste du att sidoskyddet på rutschkana skall vara minst 100 mm. vid fallhöjder understigande 1200 mm.

Visste du att sidoskyddet på rutschkana skall vara minst 150 mm. vid fallhöjder mellan 1200 och 1500 mm.

Visste du att sidoskyddet på rutschkana skall vara minst 500 mm. vid fallhöjder överstigande 2500 mm.

Obs. sidoskyddet vid startsektionen behöver inte vara helt slutna utan skall motsvara kraven som gäller plattform. Sidorna i rutschsektionen skall däremot vara helt täckta. Mellanväggarna i flerspåriga rutschkanor måste vara minst 100 mm. höga.

Visste du att islagsytan/det fria fallutrymmet framför en rutschkana av typ 1 (se ovan) skall vara minst 2000 mm.

Visste du att islagsytan/det fria fallutrymmet framför en rutschkana av typ 2 (se ovan) skall vara minst 1000 mm.

Visste du att det stötdämpande underlaget framför rutschkanan skall uppfylla kravet för en kritisk fallhöjd på minst 1000 mm, motsvarande ett s.k. HIC-värde på 1000.

släntrutschkana

Om HIC-värde (Head Injury Criterion)

Säkerhetsstandard SS-EN1177 föreskriver att HIC-värdet för lekplatser ej skall överstiga 1000, vilket är ett värde som med stor sannolikhet inte leder till bestående men vad gäller huvud- och skallskador. Vid mätning av HIC-värde används provningsutrustning av aluminium – 4.6 kilo med diameter 160 mm. Provningshuvudet släpps mot underlaget från olika fallhöjd varvid accelerationen uppmäts tillsammans med en analys av provhuvudet.

Det går också att komplettera utprovningen med en siktanalys av grus/sand.

Betong överskrider ett HIC-värde på 1000 vid cirka 200 mm. Vid asfalt gäller HIC-värde 1000 vid omkring 400 mm. Gräsunderlag kan, liksom asfalt, uppvisa viss varians vad gäller HIC-värde, men enligt säkerhetstandard så överskrids ej HIC-värde 1000 vid en fallhöjd på upp till 1000 mm.

I Sverige finns inga krav på stötdämpande underlag vid fallhöjder under 600 mm, förutom vid s.k. tvingande rörelser vilka kan skapas av exempelvis en karusell.

 

Visste du att en tunnelrutschkana måste ha en invändig bredd på minst 750 mm. i horisontell och vertikal riktning.
Klokare nu? Kontakta oss gärna vid frågor

Hoppas nu att du kan göra en korrekt bedömning av din rutschkanas säkerhet. Observera att ovanstående text inte gör anspråk på en fullständig redogörelse av säkerheten hos rutschkanor och installationen av dessa.

Vid frågor om säkerhet hos er lekmiljö så är ni välkomna att kontakta oss. Vi hjälper er till med allt från installation och anläggning av din lekplats till lekplatsbesiktning enligt säkerhetsstandard SS-EN1176/77. Tack för ditt intresse!


 

 

Inga kommentarer tillåtna.