Hos riddare och glada förskolebarn

Bland järnkors, hillebarder och småriddare!

Alltid en utmaning att kombinera stort lekvärde med liten yta. I ett av våra ”lekborgsprojekt” så valde vi att placera gungöverliggaren rakt över borgens tak med barngunga och banangunga. Fungerade över förväntan! En annan lösning var att fälla in den rostfria rutschkanan i borgens innandöme. Tillsammans med brandstång och klättervägg på borgens baksida så har vi nått fram till vår målsättning – en dynamisk, säker och spännande lekmiljö!

Riddarborg

På baksidan av borgen tar sig barnen upp på klätterväggen och svingar sig ner med hjälp av brandstången i rostfritt stål. Den tunga dörren i hardwood manövreras med en vinsch. Först provade vi att använda samma utrustning som vi brukar använda till våra sandkranar men dörrens tyngd blev för stor. Med vinschens  hjälp får barnen större kraftutväxling och nu kan dörren fällas upp och ner utan problem.

Riddarborg

 

Hardwood, ädelträ eller kanske ädellövskog?

Det finns lite olika samlingsnamn för finare träslag. När vi arbetar med ”ädlare träslag från tropiken” så kallar vi denna typ av material för hardwood, då hårdheten är ett starkt utmärkande drag för de tropiska träslagen. När det gäller de traditionellt sett finare träslagen i Sverige såsom skogsek, bergsek, ask, bok, alm, lind och lönn m.fl. så tycker vi att ädellövträd är ett bra begrepp. För att hitta ett lika hårt svenskt träslag som de tropiska så är avenbok ett av de tyngsta och hårdaste träslaget vi har. Av Avenbok tillverkades förr i tiden valsar, kugghjul, verktygsskaft m.m.. Linden däremot är ett mjukt träslag och passar sig bäst för sniderier.

Inne i borgen finns en trappa och ett par väggfasta bord i hardwood. Materialvalet bestäms mycket av utsattheten för de olika träslagen. Horisontellt liggande ytor har vi valt att utföra i träslaget Red Ballau. Vi har tidigare arbetat med träslaget Cumaru, men Red Ballau är mera lättarbetat och flexibelt med finare fibrer. Övriga ytor är utförda i träskyddsbehandlad norrländsk furu.

För dig som vill läsa mera om furu så rekommenderar vi ett besök hos ”Fetvedens vänner”. Särskilt intressant är att ta del av de resultat som framkommer från ett projekt i Jokkmokk i syfte att ta reda på mera om träets naturliga beständighet med traditionella metoder såsom helbarkning, randbarkning, ringbarkning och slag.

Vinsch

En fördel med hardwood är den låga risken för sprickbildning. Red Ballau är ett oerhört hårt träslag och kräver hårdmetallanpassade verktyg. När det kommer till exakthet, hållfasthet och hållbarhet så har hardwooden stora förtjänster. Sedan är det snyggt också! särskilt om det oljas in med jämna intervall. Här finns ett flertal bra oljor på marknaden. Tänk också på att välja FSC-märkt trä.

Borgen är dekorerad med riddarkors, sköldar och svärd. Vi hade också tänkt oss ett par skräckinjagande hillebarder, men väl på plats så såg det lite väl krigiskt ut…

Runtom hela borgen har vi lagt fallskyddsplattor i gummigranulat och ramat in dessa med en trälist i hardwood. På det sättet ligger de stabilt och vi behöver inte använda lim. Gummiplattorna är enkla att lägga och fästs samman med plastpiggar. I det här fallet använder vi en tjocklek på 45 mm. vilket motsvarar en fallhöjd på 1500 mm. Gummiplattor kan användas till alla möjliga sorters lekinstallationer och finns med en tjocklek upp till 100 mm. vilket motsvarar fallhöjder på upp till 3 meter. Värt att nämna är att en gungställnings maximala fallhöjd brukar ligga på omkring 1500 mm, lite beroende av gungornas upphängningshöjd och gungkedjans upphängningslängd. Klätternät och klätterväggar kommer snabbt upp i fallhöjder på över 2 meter.

För dig som är intresserad av att bygga en borg på egen hand eller med hjälp av oss på Lekplats.se så får du gärna kontakta oss.

På besök i Borås

Hade också vägarna förbi Borås och passade då på att ta en bild på en av våra fina tunnelrutschkanor. När jag kom till skolgården var det full fart på förskolan – trots novemberlov – och barnen verkade fullkomligt älska den nya långa tunnelrutschkanan.

Det är alltid lite känsligt att fotografera på skolgårdar. Men som tur var så var personalen mycket tillmötesgående och lät mig ta ett par kort genom att hålla barnen på behörigt avstånd. Den äldre lekställningen har grävts upp och flyttats ett par meter i sidled så att rutschkanan nu avslutas i ett blått vackert ”vattenfall” av helgjutet gummi. En stor del av området är klätt med konstgräs vilket inbjuder till utelek, året runt. Överhuvudet taget så har den nya skolgården på Malmens Montessoriskola blivit riktigt fin med massor av roliga lekredskap för alla olika åldrar.

Tunnelrutschkana

Vi hoppas att du hittar en bra produkt! För fullständig priskoll så rekommenderar vi en titt i någon av våra ONLINEKATALOGER

 

Lekställning

Lekställningar för alla åldrar och äventyr!

Här till höger ser du vår fina lekställning ”Rebecka”. Den här lekställningen erbjuder många roliga lekmoment med rutschkana, 2 rejäla klätterväggar med utsågade hål i olika storlek, balansbro, brandstång, lekhörna, klätternät, stege med mera.

Våra lekställningar är utförda i mycket tåliga material. Exempel på detta är de bärande stolparna i högkvalitativt limträ och rutschkanans åkdel i rostfritt stål.

Lekställningen ”Rebecka” är anpassad för barn från 3 år och uppåt. Vi har också lekställningar för de allra minsta!

Se gärna vårt stora utbud av lekställningar, klätterställningar, gungställningar, rutschkanor och gungbrädor.

gungstallning
RutschkanaGungbrädaKlätterställningKarusell

Välkommen att bläddra i våra priskataloger – gungställningar, lekställningar, klätternät, sparkcyklar m.m.

 

Inga kommentarer tillåtna.